Friday, 23 November 2012

RESIPI Gulai Kawah MSE

 Bahan-bahan :
  • 300-500 g daging lembu/ayam - dipotong ikut suka dan dicuci
  • 4 cawan santan
  • 2 cm halia - dimayang
  • 4 ulas bawang merah - dimayang
  • 2 ulas bawang putih - dimayang
  • Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
  • 1/2 cawan cili kering
  • 4 sudu besar serbuk REMPAH GULAI KAWAH MSE - bancuh dengan sedikit air menjadi pes
  • 1-2 keping asam gelugor
  • 2 biji kentang - dibelah 4
  • 3 cm lengkuas - diketuk
  • Garam secukup rasa
  • Gula sedikit
Cara-cara :
  1. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Masukkan halia. 
  2. Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan cili kering. Masak hingga pecah minyak dan cili masak.
  4. Masukkan pes REMPAH GULAI KAWAH MSE dan masak hingga pecah minyak.
  5. Masukkan daging, asam keping dan sedikit gula. Masak hingga daging kecut.
  6. Masukkan santan dan garam. Masukkan juga kentang. Masak hingga naik minyak dan daging serta kentang empuk(lagi lama gulai di atas api, lebih banyak minyak yang naik dan lebih lembut daging). 
  7. Masukkan lengkuas ketuk tadi dan biarkan 15 minit sebelum menutup api.




0 comments:

Post a Comment