- 300-500 g daging lembu/ayam - dipotong ikut suka dan dicuci
- 4 cawan santan
- 2 cm halia - dimayang
- 4 ulas bawang merah - dimayang
- 2 ulas bawang putih - dimayang
- Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
- 1/2 cawan cili kering
- 4 sudu besar serbuk REMPAH GULAI KAWAH MSE - bancuh dengan sedikit air menjadi pes
- 1-2 keping asam gelugor
- 2 biji kentang - dibelah 4
- 3 cm lengkuas - diketuk
- Garam secukup rasa
- Gula sedikit
Cara-cara
:
- Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Masukkan halia.
- Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan cili kering. Masak hingga pecah minyak dan cili masak.
- Masukkan pes REMPAH GULAI KAWAH MSE dan masak hingga pecah minyak.
- Masukkan daging, asam keping dan sedikit gula. Masak hingga daging kecut.
- Masukkan santan dan garam. Masukkan juga kentang. Masak hingga naik minyak dan daging serta kentang empuk(lagi lama gulai di atas api, lebih banyak minyak yang naik dan lebih lembut daging).
- Masukkan lengkuas ketuk tadi dan biarkan 15 minit sebelum menutup api.
0 comments:
Post a Comment