Friday, 23 November 2012

RESIPI Nasi Dagang


Bahan-bahan:
  • 3 cawan beras wangi
  • 1 cawan beras pulut
  • 400 ml santan (2 kotak)
  • 3 biji bawang merah- mayang
  • 1 cm halia- mayang halus
  • 1 suku halba
  • Garam
  • Gula - sedikit
Cara-cara:
  1. Rendam beras sekurang-kurangnya 4 jam
  2. Basuh, tos, dan kukus beras selama 5 minit.
  3. 100 ml santan di campur dgn 100 ml air masak untuk dijadikan santan cair. Gaul nasi dengan santan cair dan kukus hingga masak (bergantung pada kukusan)
  4. Baki santan (300ml) digaul bersama bawang, halia, halba, garam dan gula.
  5. Bila nasi masak, gaulkan dengan baki santan, dan kukus semula selama 5 minit.
  6. Sedia dihidang.


0 comments:

Post a Comment